Wielu z nas głód zabija poprzez spożywanie nadmiernej ilości żywności, jest to jedzenie pod wpływem impulsu, emocji czy nawyków. Jedzenie należy do przyjemności, warto się nim rozkoszować i zadbać o powolne przeżuwaniu pokarmu. Należy pamiętać, że wolne przeżuwanie jest bardzo ważne, gdyż informacja o sytości trafia do naszego mózgu dopiero po około 20 minutach. Dlatego szybkie jedzenie sprawia, że pomijamy moment sytości i przez to się przejadamy. Zjadamy więcej niż powinniśmy co powoduje nadwagę lub otyłość. Będąc na diecie intuicyjnej wybieramy pokarmy tylko naturalne, czyli produkty nieprzetworzone. Produkty przetworzone należy wyeliminować z naszego meni, gdyż zaburzają one w nas instynkt doboru produktów, których na daną chwilę najbardziej nam potrzeba. Kierując się zmysłami podczas gotowania posiłków, możemy wykreować idealny posiłek dla naszego organizmu. Organizm sam nam podpowiada co mu brakuje, na przykład w lecie mamy ochotę na cytrusy, a one obniżają temperaturę ciała lub mamy ochotę na ostre przyprawy, a one przyśpieszają pocenie. Odżywiając się intuicyjnie nie liczymy spożywanych kalorii, liczba posiłków też nie jest ściśle określona. Opierając swój jadłospis na żywności nieprzetworzonej, posiłki spożywamy, kiedy jesteśmy głodni. W tej diecie wsłuchujemy się w swój organizm i reagujemy na jego sygnały. Metodę tę uzupełniają inne elementy zdrowego stylu życia, takie jak regularna aktywność fizyczna czy dbałość o odpowiednią ilość snu. Dzięki stosowaniu diety intuicyjnej możemy zacząć zdrowo żyć a także pozbyć się nadmiernych kilogramów. Organizm, kierując się zmysłami będzie dążył do zachowania równowagi oraz jak najdłuższego utrzymania zdrowia i dobrego samopoczucia.