zbożowe takie jak; kasza gryczana, zarodki pszenne, otręby, źródła białka roślinnego; fasola, groch, niezbędne tłuszcze; olej rzepakowy, lniany, orzechy i pestki dyni, niewielka ilość ryb i chudego mięsa. Do najbardziej wartościowych produktów możemy zaliczyć między innymi; kaszę gryczaną, płatki owsiane, zarodki pszenne, czarne jagody, wiśnie, soczewica czosnek, kapusta, nasiona słonecznika, siemię lniane, pestki dyni, zielona herbata. Założeniem diety strukturalnej jest minimalizacja kaloryczności posiłków. Dzięki specjalnie dobranym produktom przyśpiesza ona metabolizm. Dieta ta zalecana jest w profilaktyce takich chorób jak na przykład miażdżycy, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, a to dzięki temu, że ma ona wysoką zawartość składników odżywczych. Dieta ta występuje w kilku wariantach 800 kcal, 1200 kcal i 2000 kcal. Ale należy tutaj uważać, aby nie dostarczyć do organizmu zbyt małej ilości kalorii, ponieważ może to doprowadzić do poważnych niedoborów składników pokarmowych. Możemy w tej diecie dobierać składniki tak, by na przykład zapobiegać zaparciom, łagodzić objawy menopauzy, obniżać poziom cholesterolu, obniżać za wysokie ciśnienia krwi, wzmacniać serce i naczynia krwionośne oraz pobudzić metabolizm. Teraz jest idealna pora aby rozpocząć dietę strukturalną, ponieważ latem mamy produkty świeże. Więc warto wykorzystać sezonowe produkty do stworzenia koktajli wedle wskazówek tej diety. Zgodnie z zaleceniami diety, powinniśmy sięgać po nie przynajmniej raz dziennie. Są dobre, przynoszą orzeźwienie oraz pozytywnie wpływają na nasze zdrowie.