Organizm nie jest w stanie sam wyprodukować żelaza, dlatego musimy go dostarczać z zewnątrz. Każdy z nas posiada w organizmie od 4 do 5 gram żelaza, które jest zlokalizowane głównie w hemoglobinie odpowiadającej za dotlenienie komórek organizmu. Nieznaczna część żelaza znajduje się w szpiku kostnym który wpływa na produkcję krwinek czerwonych. Żelazo wchodzi w skład mioglobiny, która jest budulcem mięśni odpowiedzialnym za odbiór tlenu z hemoglobiny. Żelazo ma też wpływ na metabolizm cholesterolu i usprawnia detoks organizmu w wątrobie. Dzięki żelazu zwalczane są bakterie, wirusy oraz wzrasta odporność i wydolność układu nerwowego. Rola żelaza w organizmie jest bardzo rozległa i bardzo ważna. Do niedoboru żelaza może dojść podczas krwawienia, po operacji czy urazie. Niedobór żelaza pojawić się może również w okresie dojrzewania, u osób otyłych lub na rygorystycznej diecie. Objawami mogą być zawroty głowy i szybkie uderzenia serca. Żelazo dostarczamy do organizmu w postaci suplementów diety lub z pożywieniem. Znajdziemy go między innymi w mięsie, podrobach zwłaszcza w wątróbce. Dobrym źródłem żelaza są także produkty zbożowe, orzechy, nasiona i ziarna. Najwięcej żelaza znajdziemy w otrębach pszennych. Jest ono obecne także w nabiale zwłaszcza mleku i tłustych serach. Doskonałym źródłem są też owoce i warzywa. Dzienne spożycie żelaza powinno wynosić około 10-20 mg.