makaron polecany jest osobom będącym na diecie odchudzającej, gdyż zapewnia sytość na wiele godzin i pomaga zwalczyć chęć podjadania. Skrobia należy do węglowodanów złożonych, z których powstaje glukoza, będąca paliwem energetycznym dla naszego organizmu. Dlatego oprócz odczuwanej sytości mamy jeszcze energię. Mięśnie oraz mózg funkcjonują normalnie. Makaron jest idealnym produktem do dostarczenia dziennego zapotrzebowania energetycznego. Makaron reguluje poziom glukozy we krwi, dlatego dobry jest dla osób będących na diecie cukrzycowej. Dzięki swoim właściwościom jest też polecany w diecie sportowców jako niskokaloryczny i energetyczny produkt żywieniowy. Dietetycy zalecają aby najlepiej zjeść makaron na trzy godziny przed treningiem. Zaletą makaronów jest możliwość wykonania ich w wersji bezglutenowej z mąki kukurydzianej. Dostępne są również makarony razowe gryczane, które możemy komponować ze szpinakiem lub jogurtem naturalnym. Makaron jest bogatym źródłem witaminy B1 i B6 oraz PP, które dbają o nasze samopoczucie oraz poprawne trawienie. Zawiera też magnez pokonujący stres i zmęczenie, a ponadto hamuje apetyt na słodkości.