że apetyt na konkretny produkt jest efektem niedoboru konkretnego składnika. Na przykład ochota na pomidory może świadczyć o niedoborze potasu. Przez apetyt nasz organizm odkłada dodatkowe kalorie w postaci tkanki tłuszczowej. Cechy po których możemy poznać, że dopadł nas apetyt to między innymi to, że pojawia się nagle, domaga się szybkiego zaspokojenia, dotyczy wybranego produktu zwykle tłustego słodkiego lub słonego, pojawia się pod wpływem zapachu lub gdy widzisz kogoś jedzącego lub słuchasz jak ktoś mówi o jedzeniu. Aby zmniejszyć apetyt należy zamienić ochotę na słodycze, cukierki czy czekoladę na owoce. Kiedy czujemy, że zaraz musimy coś zjeść należy sięgnąć na przykład po sałatę. Jedzenie różnych rodzajów sałat przed zasadniczym posiłkiem sprawia, że mniej się go je, gdyż sałata wypełnia żołądek. Sposoby z radzeniem sobie z nagłym apetytem to na przykład znalezienie zajęcia, które zajmie ręce, apetyt najczęściej dopada nas kiedy jesteśmy bezczynni. Gdy poczujemy nagłą chęć zjedzenia czegoś należy także zająć czymś myśli, zafundować organizmowi wysiłek fizyczny, wtedy szybciej zapomnimy o apetycie.