można przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego, oraz tłuszczach tropikalnych, takich tak olej palmowy. Głównym źródłem oleju MCT jest olej kokosowy.
Jego właściwości zmniejszają poziom glukozy we krwi, poprawiają funkcjonowanie tarczycy, jest bardzo pomocny przy zwalczaniu cukrzycy, chorób autoimmunologicznych i Alzheimera. Pomaga także hamować apetyt, poprawiać metabolizm, ma też silne właściwości termogenne. Tym samym przyspiesza spalanie tłuszczu, co pomaga przy dietach odchudzających. Dodatkową zaletą jest, że olej MCT wydziela ciała ketonowe stanowiące naturale paliwo dla mózgu, i ułatwia wchłanianie wielu składników odżywczych takich jak: magnez, wapń i witamina E.
Olej MCT może być stosowany bezpośrednio przed jak i po treningu. Dostarczymy w ten sposób zasobów energetycznych nie obciążając układu pokarmowego.
Umiejętne stosowanie oleju MCT może przyczynić się do poprawy zdolności wysiłkowych. Znajdujące się w nim związki przyczyniają się do produkcji ciał chroniących tkankę mięśniową, co zapobiega katabolizmowi. Ma to duże znaczenie w przypadku stosowania diet, zwłaszcza tych z ujemnym bilansem kalorycznym.