Tłuszcze możemy podzielić według kilku kryteriów na różne podgrupy. Najczęściej używamy określenia dobre i złe tłuszcze. Tłuszcze roślinne, zwierzęce i sterole. Jest to janprostszy podział lipidów. Tłuszcze pochodzenia roślinnego to między innymi wszelkie oleje, ale także kwasy tłuszczowe obecne w produktach spożywczych na przykład w awokado. Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego to produkty, które można znaleźć w mięsie, jego przetworach, rybach oraz wszelkich produktach odzwierzęcych, masłach, serach. Niektóre grupy tłuszczowe mogą być obecne zarówno...
w produktach pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego. Pełnią w nich podobne funkcje i mają podobny wpływ na organizm, na przykład kwasy Omega, ich źródłem są przede wszystkim ryby, awokado oraz oleje roślinne. Sterole to szczególny rodzaj lipidów, które występują w organizmach zwierzęcych, roślinnych oraz w grzybach. Kolejny podział to tłuszcze nasycone i nienasycone, ogólnie przyjmuje się że nasycone kwasy tłuszczowe są niezdrowe i warto ograniczyć je w codziennej diecie. Nie trzeba ich jednak całkiem eliminować. Nienasycone kwasy tłuszczowe uważane są za zdrowe. Udowodniono ich pozytywny wpływ na układ nerwowy, pracę mózgu i funkcjonowanie narządów wewnętrznych. Jednak ich też nie możemy spożywać w nadmiarze, gdyż mogą przyczynić się do rozwoju otyłości lub chorób krążenia. Tłuszcze dzielą się także ze względu na swoją budowę chemiczną, tutaj dzielimy je na tłuszcze proste i tłuszcze złożone. Kolejny rodzaj to tłuszcze trans, jeżeli jest ich dużo w naszej diecie mogą być niebezpieczne i toksyczne, między innymi działają rakotwórczo.