Tłuszcze, czyli lipidy są to jedne z trzech najważniejszych składników naszej diety. Obok węglowodanów i białek stanowią podstawę naszego codziennego odżywiania. Oprócz tego cechują się największą kalorycznością. Tłuszcze dzielimy na dobre i złe, część z nich jest nam niezbędna do prawidłowego funkcjonowania. Lipidy to organiczne związki chemiczne, które należą do grupy estrów. Są nierozpuszczalne w wodzie, większość z nich nie ma zapachu, a ich odczyn jest obojętny. Tłuszcze mają znaczenie nie tylko w ludzkim organizmie,
ale także w pożywieniu. Nadają produktom spożywczym odpowiednią konsystencję i smak. Tłuszcze nienasycone to lipidy, które reszty kwasów tłuszczowych zawierają w cząsteczce wiązania nienasycone. Występują głównie w roślinach, w temperaturze pokojowej są płynne. Tłuszcze nasycone, w nich występują reszty kwasów tłuszczowych posiadających w łańcuchu wyłącznie wiązania pojedyncze. Występują głównie w organizmach zwierzęcych. Najzdrowsze są tłuszcze nienasycone. Tych nasyconych zaś powinno być w naszej diecie jak najmniej, gdyż to one wpływają na podwyższenie poziomu cholesterolu i rozwój otyłości, a także wielu chorób układu krążenia. Tłuszcze są związkami o wysokiej kaloryczności, dlatego ich maksymalny udział w codziennej diecie wynosi 25-30% całkowitej ilości spożywanego jedzenia.