Wśród suplementów, które mają w składzie białko serwatkowe możemy wyróżnić; koncentrat białka serwatkowego WPC, zawiera około 70-80% białka oraz niewielką ilość laktozy i tłuszczu. Izolat białka serwatkowego WPI, zawiera około 85-90% białka oraz znikomą ilość laktozy i tłuszczu. Hydrolizat białka serwatkowego WPH, zawiera blisko 100% białka, które częściowo zostało już rozłożone. Jedną z ważniejszych właściwości białka serwatkowego jest szybkie wchłanianie z przewodu pokarmowego. Już po kilkunastu,
kilkudziesięciu minutach od spożycia w krwioobiegu wzrasta ilość aminokwasów, które budują białko. Najszybciej wchłania się hydrolizat białka serwatkowego, który już na etapie produkcji został częściowo rozłożony. Przez co nie musi już tego robić nasz układ pokarmowy. Aminokwasy są rozprowadzane wraz z krwią po organizmie i mogą być wykorzystane przez mięśnie.