Zanim przystąpimy do diety oczyszczającej powinniśmy poznać jej zasady. Po pierwsze błonnik. Bardzo dobrym źródłem błonnika są owoce, miedzy innymi jabłka, grejpfruty, jagody, owoce cytrusowe oraz granaty. Po drugie warzywa. Również są źródłem błonnika, dostarczają bardzo mało kalorii, są lekkostrawne i mają dużą ilość witamin. Stawiamy na zielone warzywa, między innymi brokuły, sałatę, cukinię oraz pomidory i paprykę. Po trzecie woda. Stawiamy na wodę butelkową, niegazowaną. Przez co unikniemy wzdęć,
a dzięki sporej ilości wypijanej wody przynajmniej 2 litry dziennie oczyścimy także nerki. Po czwarte suszone owoce. Stawiamy na śliwki, daktyle, morele, figi. Dietę oczyszczającą należy stosować nie dłużej niż przez okres 3 dni. Po jej zakończeniu możemy wrócić do normalnego sposobu żywienia, ale musimy się pilnować by nie obciążyć organizmu produktami ciężkostrawnymi. Dodatkowo powinniśmy zwiększyć porcję warzyw, które zjadamy w trakcie całego dnia, wykluczając jednocześnie porcje węglowodanów. Dzięki temu nasz sposób odżywiania będzie zdrowszy i mniej kaloryczny.