Olej kokosowy jest korzystny dla diabetyków, a także dla osób z nadwagą. Pomaga on w usprawnieniu wydzielania insuliny i uwrażliwieniu na nią komórek, przez co odwraca skutki insulinooporności. Olej kokosowy zaspokaja głód i przyśpiesza metabolizm oraz pomaga w wykorzystaniu cukru. Stosowanie oleju kokosowego może ułatwić schudnięcie, gdy chce się schudnąć, ze wszystkich tłuszczów najlepiej jest stosować właśnie olej kokosowy. Przez swoje właściwości w ułatwianiu kontrolowania masy ciała, jest to jedyny naturalny tłuszcz o niskiej zawartości kalorii...
Olej kokosowy składa się z grupy cząsteczek tłuszczu, zwanych trójglicerydami średniołańcuchowymi. Są one trawione i metabolizowane inaczej niż pozostałe tłuszcze. Nasze ciało wykorzystuje je do produkowania energii, zamiast upychać w komórkach tłuszczowych. Zwiększenie ilości dostępnej energii z kolei stymuluje metabolizm, a jego wzrost oznacza wzrost tempa, w jakim spalane są kalorie. Oznacza to, że po spożyciu posiłku zawierającego olej kokosowy mamy wyższy poziom energii, dzięki czemu nasza przemiana materii przyśpiesza i szybciej niż zwykle spalamy kalorie. Dodawanie do potraw oleju kokosowego zmniejsza ich rzeczywistą kaloryczność. Oprócz tego olej kokosowy jest bardzo sycący, kiedy dodamy go do potraw szybciej zaspokoimy swój głód. Opóźnia również moment ponownego odczucia głodu, więc rzadziej podjadamy.