Białko, inaczej proteiny jest to składnik pokarmowy, który odpowiada za budowanie mięśni, pomaga schudnąć, a także reguluje odporność. Białko jest jednym z trzech podstawowych składników pokarmowych, jest najważniejszym budulcem organizmów żywych. Każda komórka ludzkiego organizmu zawiera białko, które ogółem stanowi około 20 procent masy ciała. Białka to długie, przestrzennie poskręcane łańcuchy złożone z pojedynczych cegiełek, czyi aminokwasów. Znanych jest 20 aminokwasów, z których 8 to tak zwane aminokwasy egzogenne,
są one niezbędne, gdyż nasz organizm nie potrafi ich sam wytworzyć i muszą zostać dostarczone wraz z pożywieniem. Wśród nich dwa aminokwasy, arginina i histydyna określane są jako względnie egzogenne. Co oznacza, że nasz organizm może je sam wytworzyć, ale w sytuacji zwiększonego zapotrzebowania na białko na przykład w czasie wzrostu ilość ta może być po prostu niewystarczająca. Białko pełnowartościowe to takie, które dostarcza wszystkich aminokwasów egzogennych w odpowiednich proporcjach.