Do zakwaszenia organizmu bardzo przyczynia się nasz styl życia i nawyki żywieniowe. Dieta przeciętnego Polaka ma zwykle efekt zakwaszający. Do produktów zakwaszających zalicza się mięso, wędliny, drób, ryby, napoje gazowane, alkohol, kawę, herbatę, słodycze, czekolady, pasteryzowane soki owocowe, cukier, a także przetworzone przemysłowo produkty. Stres też powoduje powstawanie nadmiaru kwasów. Życie w ciągłym napięciu, lęku, zmartwieniach - to wszystko przyczynia się do zakwaszenia w takim samym stopniu jak dieta wysokobiałkowa.
Na początku zachwianie równowagi kwasowo-zasadowej nie jest zbyt intensywne. Organizm zaczyna stopniowo tracić odporność, co prowadzi do zaburzeń pracy gruczołów tarczycy czy wątroby. Sygnałem alarmującym nadmierne zakwaszenie może być podwyższony poziom kwasu moczowego we krwi i obniżone pH moczu. U zdrowej osoby mocz powinien mieć odczyn lekko kwaśny.
Typowymi objawami sugerującymi zakwaszenie to: przewlekłe zmęczenie, migrena i ból głowy, zaburzenia snu, problemy z koncentracją, dolegliwości trawienne, utrata apetytu, trądzik, łamliwe paznokcie czy bóle mięśni, stawów i kręgosłupa. Jak zapobiec tej dolegliwości? Pić dużo wody, unikać nadmiaru sodu i cukru.
Proszek Zasadowy zawiera tylko niewielkie ilości sodu. Może być stosowany przez osoby z chorobami nerek oraz osoby starsze. Proszek mogą bez obawy przyjmować kobiety w ciąży, które często cierpią z powodu zgagi.