KASZA GRYCZANA- otrzymywana z gryki ( rośliny pochodzącej z rodziny rdestowatych, bliżej jej do rabarbaru czy szczawiu niż do zboża) Kasza gryczana może być nieprażona (powstaje z ziaren gryki, ma jasną barwę i delikatniejszy smak niż prażona, ale również gotuje się ją dłużej niż prażoną), prażona (powstaje z ziaren gryki poddanych prażeniu) Kasza gryczana jest źródłem błonnika, fosforu, magnezu, manganu, wapnia oraz bogata w witaminy B1, B2, P i PP (dobre dla układu nerwowego), nie zawiera glutenu, dlatego to świetna alternatywa dla tych którzy są na diecie bezglutenowej.
KASZA JĘCZMIENNA- (pęczak, łamana i perłowa) wyrabiana z ziaren jęczmienia, jest bogatym źródłem błonnika (ma go najwięcej ze wszystkich kasz), witamin z grupy B, w szczególności witamin K, B1, B2 i B6, a także witamin E, PP, kwasu foliowego oraz krzemu, cynku,wapnia, manganu i miedzi. Zawiera gluten, dlatego powinny unikać jej osoby z alergią.
KASZA JAGLANA- pochodzi z ziarna prosa, nie zawiera glutenu, bogata w witaminy z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny). Kasza ta zawiera także wiele cennych składników mineralnych, w tym miedź, żelazo oraz lecytynę. Jest lekkostrawna i zasadotwórcza, odmiennie jak większość spożywanych produktów, a co za tym idzie odkwasza organizm( szczególnie polecana osobom cierpiącym na przerost grzybów w organizmie). Nadaje się zarówno do dań obiadowych jak i deserów.
MAKARON RAZOWY- żytni lub pszenny, pozyskiwany z mąki razowej (mąka z pełnego przemiału) bogaty w błonnik, oraz witaminy z grupy B, stopniowo uwalniane węglowodany zapewnią nam energię na długi czas, a głód nie dopadnie nas zbyt szybko.Ja ostatnio stawiam na razowy makaron- naprawdę dobrze zaspokaja głód, choć na dłuższą metę jest dla mnie zbyt ciężki. Bardzo lubię kaszę gryczaną, za jaglaną niestety nie przepadam- no może tylko na słodko :) A jaki jest wasz ulubiony zamiennik ryżu?
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.