Jeżeli chodzi o skład batonu proteinowego, trzeba upewnić się, że zawiera on wysokiej jakości białko. Niektóre batony proteinowe mają w składzie izolat białka serwatki, dzięki czemu są szybciej przyswajane przez organizm. Dobre także będą batony zawierające mieszankę kilku białek, ponieważ taka kombinacja zapewnia różne aminokwasy, jeśli naprawdę chcesz zjeść wartościową przekąskę, szukajcie serwatki. Baton proteinowy powinien mieć mniejszą zawartość węglowodanów w stosunku do białka. Właściwie żaden inny składnik nie powinien występować w większej ilości niż białko. Koniecznie czytajcie etykiety! Omijajcie produkty zawierające sacharozę, syrop glukozowy i zwłaszcza – tłuszcze utwardzone. Warto także zwrócić uwagę na pochodzenie surowcowe komponentów białkowych i wybierać produkty oparte na białkach mlecznych lub takie w których są one wymienione jako pierwsze. Nie zapominajcie o tłuszczach. Odpowiednia przekąska zawiera ich wystarczającą ilość, aby dostarczać organizmowi żądanych kalorii. Weźcie też pod uwagę to, czy będziecie spożywać baton białkowy po posiłku. Jeśli nie, baton powinien zawierać mniejsze ilości tłuszczu. Dzięki temu uwalnianie węglowodanów do obiegu krwi będzie wolniejsze i wyregulują się procesy energetyczne. Pamiętajcie też, że nie wszystkie tłuszcze są odpowiednie w diecie. Unikajcie tych nasyconych oraz trans i szukajcie batonów, które zawierają tylko te dobre tłuszcze. Dokładnie przyjrzyjcie się etykiecie batonika. Im mniej składników możecie tam znaleźć, tym lepiej. Jeśli widzicie listę 20 składników, nazw których w większości nie jesteście w stanie wymówić, to znak, że najlepiej szukać innego źródła białka.
Batony proteinowe są dobrą alternatywą dla ludzi żyjących w pośpiechu. Możemy po nie sięgać po treningu, gdy nie mammy czasu zjeść posiłku, bądź też w sytuacjach gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Pamiętajmy jednak żeby nie zastępować nimi zbyt często zdrowego wartościowego posiłku.
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.