Organizacja takiego wypadu wydaje się być niezwykle prosta: koc, kosz z jedzeniem lub- plecak dla tych aktywnych :) , napoje i wybór odpowiedniego miejsca. Powinniśmy jednak zwrócić szczególną uwagę na dobór potraw, jakie zabierzemy ze sobą. Większość artykułów spożywczych musi być przechowywana w niskich temperaturach, jeśli żywność znajduję się dość krótko w wysokich temperaturach to nic się nie dzieje. Natomiast długie przechowywanie w takim cieple może mieć przykre konsekwencje, albo po prostu pozostaniemy głodni. No więc jakie produkty wybierać? Jeśli wybieramy się na cały dzień to z mięsa lepiej jest zrezygnować, no chyba że posiadacie turystyczną lodówkę lub specjalną torbę termiczną, którą kupicie za kilka złotych w każdym supermarkecie, pozwolą one utrzymać odpowiednią temperaturę nawet do 3 godzin. Jeżeli dodatkowo dołożymy wkłady, możemy ten czas znacznie wydłużyć. Warto zaopatrzyć się chociażby w taką torbę, wtedy lista naszego plenerowego menu może się wydłużyć
Jeśli macie możliwość przechowania żywności w chłodnym miejscu nic nie stoi na przeszkodzie żebyście zabrali ze sobą kurczaka z ryżem i gotowane warzywa :) wszystko oczywiście w pojemnikach hermetycznych, dzięki nim potrawy nie tylko utrzymają odpowiednią temperaturę, ale dodatkowo nie utracą swojej pierwotnej formy. W sklepach dostępne są piękne kolorowe plastikowe zestawy piknikowe, które naprawdę cieszą oko, warto się w takie zaopatrzyć. Na wszelkiego rodzaju wypady w plener sprawdzą się produkty w poręcznych opakowaniach „otwórz-zamknij” często tak pakowane są sery żółte, które lepiej znoszą ciepłe temperatury niż wędlina czy mięso. Na przekąski warto zabrać ze sobą owoce takie jak jabłka, gruszki czy banany, mieszankę orzechów i bakalii, wafle ryżowe, marchew i paprykę pokrojoną w słupki zamiast chipsów :) Do picia oczywiście wodę z cytryną, schłodzoną zieloną albo miętową herbatę, no i jak dla mnie kawa w termosie koniecznie!A wy jakie macie plany na weekend? Co ze sobą zabieracie? :)
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.