Owoc grejpfruta w 90% składa się z wody, zawiera moc dobroczynnych dla zdrowia związków - witaminę C, E, PP i B, kwas foliowy, flawonoidy, pektyny, wapń, fosfor, żelazo, cynk, fluor, magnez, mangan, potas. Badania wskazują, iż regularne spożywanie grejpfrutów może mieć korzystny wpływ na profil lipidowy, jak i w pewnym stopniu może zapobiegać cukrzycy typu 2. Grejpfruty, podobnie jak pozostałe owoce, są bardzo zdrowe i powinny być składnikiem każdej zdrowej diety, nie tylko odchudzającej. Jednak nie należy pokładać zbyt wielkich nadziei w ich właściwościach odchudzających. Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu owoc ten zalecany jest diabetykom, bo obniża we krwi poziom glukozy i zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę. Jest niskokaloryczny, przyśpiesza przemianę materii , wzmacnia kości i zwiększa produkcję moczu, przez co wspomaga nerki i układ moczowy. Łagodzi objawy artretyzmu i reumatoidalnego zapalenia stawów. Zalecany jest w profilaktyce antynowotworowej - zwalcza wolne rodniki przyspieszające starzenie się organizmu i hamuje namnażanie się komórek nowotworowych, np. przy raku jelit. Korzystnie wpływa na pracę jelit, wspomaga leczenie wrzodów żołądka i dwunastnicy.
Nie warto pedantycznie oczyszczać grejpfruta z białej skórki gdyż zawarta w niej naryngina (wzmaga lipolizę, obniża poziom cholesterolu, działa przeciwzapalnie, przeciwrakowo i antyseptycznie). Grejpfrut ma silne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Jest bogatym źródłem witaminy C, która w połączeniu z rutyną zawartą w tych owocach wzmacnia odporność organizmu i zwalcza chorobotwórcze drobnoustroje. Ponadto wspomaga układ krążenia. Zawarte w nim substancje mają zdolność obniżania we krwi poziomu złego cholesterolu i częściowego wypłukiwania z naczyń krwionośnych już istniejących jego złogów. Grejpfrut wzmacnia też i uszczelnia ścianki naczyń, obniża krzepliwość krwi. Stąd silne działanie antymiażdżycowe, przeciwzawałowe i przeciw-udarowe.
Istnieją trzy odmiany grejpfruta. Czerwone są gorzkawe i mają najwięcej substancji prozdrowotnych, żółte - bardziej kwaśne, a zielone - słodkie i nieco mniej soczyste. Najlepsze są różowe i czerwone grejpfruty. Wybieraj owoce o intensywnym kolorze, bo takie mają najwięcej witamin i innych składników odżywczych. Im większe i cięższe, tym bardziej soczyste. Owoce powinny mieć spłaszczone końce. Te z wydłużonymi mają grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione.
Jak widać grejpfrut posiada sporo dobroczynnych właściwości, dlatego warto jest je włączyć do swojej diety. Nie tylko odchudzającej :)
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.