Wystarczy jeden garnek /parowar by ugotować ziemniaki, fasolkę szparagową i klopsiki drobiowe. Oznacza to więcej wartości odżywczych, oszczędność czasu i mniej zmywania. Jeszcze kilka lat temu był drogą ciekawostką na sklepowych półkach, a dzisiaj coraz częściej zalicza się do urządzeń niezbędnych w każdej kuchni.
Na co zwracać uwagę, wybierając parowar i jaki sprzęt będzie dla nas najlepszy? Zasada działania i budowa wszystkich dostępnych na rynku parowarów są podobne. U dołu urządzenia znajduje się pojemnik na wodę, który przed włączeniem sprzętu do prądu należy napełnić. Woda nagrzewa się, a tworząca się w wyniku tego procesu para wodna unosi się do góry, ogrzewając zgromadzone w przezroczystych pojemnikach produkty żywnościowe. Zazwyczaj parowary mają od 1 do 3 pojemników na żywność. Pojemniki te mogą być ułożone pionowo (tak jest w większości modeli) lub obok siebie. Większość parowarów posiada trzy przezroczyste pojemniki i trzy podstawowe półki-sitka do rozmieszczania składników. Niektóre modele są wyposażone w dodatkowe, mniejsze pojemniczki na produkty sypkie, na przykład kaszę, ryż. Wybierając parowar, zwróć uwagę na to, czy w podstawie znajduje się lejek lub otwór, który umożliwi Ci uzupełnienie zbiornika podczas gotowania. Takie rozwiązanie sprawia, że nie ma potrzeby odłączania urządzenia od prądu. Ponieważ podstawy wykonuje się z nieprzezroczystych materiałów, trudno kontrolować ilość wody w urządzeniu. Warto wybrać urządzenie ze wskaźnikiem poziomu gotującej się wody. Na szczęście w taki wskaźnik są wyposażone prawie wszystkie dostępne na rynku modele parowarów. Na podstawce są też umieszczone przyciski i pokrętła do ustawiania funkcji urządzenia. Nowe modele są wyposażone w regulację elektroniczną, która umożliwia dokładne pro czasu pracy parowaru. W starszych modelach temperaturę reguluje się za pomocą pokrętła. Parowary mają moc od 400 do nawet 2000 W. Oczywiście, zależy ona od wielkości urządzenia. To moc decyduje o tym, jak szybko zagotowuje się woda, a co za tym idzie – jak szybko parowar jest gotowy do pracy.
Warto jest przed zakupem sprzętu po prostu zastanowić się do czego będziecie go wykorzystywać, do czego ma on Wam służyć? Zastanów się, czy masz zamiar gotując na parze za jednym zamachem robić obiad dla całej rodziny, czy tylko dla siebie. Przemyśl dobrze to co głównie będziesz w nim gotować. Jeśli dbacie o swoją dietę i sylwetkę, parowar okazuje się bardzo przydatnym (lecz nie niezbędnym) urządzeniem, dzięki któremu będziecie mogli cieszyć się smakiem przygotowywanych potraw, a przede wszystkim zaoszczędzicie czas.
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.