Standardowo z racji zbliżającego się weekendu i ochoty na słodycze, pobuszowałam po internecie i znalazłam kilka prostych i szybkich przepisów (a takie lubię najbardziej), które z pewnością wypróbuję :) Zarówno ciasteczka jak i kawałek brownie możecie zabrać ze sobą do pracy czy w plener, wtedy będziecie mieć pewność, ze gdy dopadnie was ochota na słodycze będziecie mieć pod ręką coś równie smacznego a przy okazji zdrowego i mniej kalorycznego. Zaprasza.
Owsiano-bananowe ciasteczka
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- dowolna ilość mieszanki orzechów czy suszonych owoców
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki miodu
- 3 banany
- szczypta cynamonu
- Płatki owsiane wsypujemy do miski i zalewamy połową szklanki ciepłej wody, odstawiamy na chwilę. Banany rozgniatamy widelcem na gładką masę, dodajemy do niej cynamon. Łączymy masę bananową z płatkami i dodajemy do niej bakalie. Wszystko razem mieszamy. Na blaszce układamy papier do pieczenia i formujemy z masy ciasteczka. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 20-25 min.
Fasolowe brownie
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 2 banany
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 jajka
- 2 łyżki miodu
- 4 kostki gorzkiej czekolady
- Fasolę dokładnie płuczemy i suszymy. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę, wykładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni. Pieczemy 50-55min.
Chlebek bananowy
- 3 dojrzałe banany
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- cynamon
- Banany blendujemy z jajkiem na gładką masę. Dodajemy mąkę, sodę oraz cynamon i dokładnie mieszamy wszystko razem. Ciasto przekładamy do formy i posypujemy cynamonem. Pieczemy 40-45min w piekarniku nagrzanym do 180stopni.
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.