Wyższa wartość energetyczna tego mięsa związana jest z obecnością tłuszczu, 200 gram wieprzowiny dostarcza około 10 – 20g tłuszczu. W przypadku karkówki czy łopatki zawartość tłuszczu jest dwu lub trzykrotnie wyższa. Tłuszcz wieprzowy jest źle postrzegany, gdyż krążą teorie że jest głównie źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, których w zdrowej diecie powinno się unikać. Warto wiedzieć, że tłuszcz wieprzowy składa się przede wszystkim z kwasów jednonienasyconych, a dokładnie – z kwasu oleinowego (stanowi on około połowy wszystkich zawartych w niej kwasów tłuszczowych), czyli tego samego, który stanowi główny składnik oliwy z oliwek, i który korzystnie wpływa na gospodarkę lipidową. Kwasów nasyconych jest około około 35 – 40%, natomiast kwasy wielonienasycone stanowią od 5 do 10% tłuszczowego składu.
Ponadto Wieprzowina jest źródłem wysokojakościowego białka, (średnio około 15 – 20g na 100g mięsa), dostarczającego wszystkich niezbędnych aminokwasów w pożądanych proporcjach. Oczywiście wiele zależy od tego, z jakiego elementu tuszy mięso spożywamy. Im więcej mięso posiada tkanki łącznej (przerosty) tym zawarte w nim białko jest trochę gorszej jakości. Niemniej jednak jest ono pełnowartościowe, a przy okazji dostarcza aminokwasów ważnych dla funkcjonowania naszych ścięgien i stawów takich jak hydroksyprolina. Wieprzowina jest bogatym źródłem witamin z grupy B czyli B1, B2, B3, B6. A jak zapewne wiecie witaminy te są niezbędne w metabolizmie aminokwasów, lipidów i cukrów. Zapewnienie odpowiedniej ich podaży ma szczególne znaczenie dla osób obciążonych dużym wysiłkiem fizycznym, zwłaszcza, ze dodatkowe spożycie węglowodanów i białka zwiększa zapotrzebowanie na te witaminy.Oprócz wyżej wymienionych zalet wieprzowiny są jeszcze dwie. Wieprzowina jest smaczna i jest stosunkowo tania- wypada pod tym względem lepiej nie tylko od wołowiny, ale również od zjadanej powszechnie i w kółko piersi z kurczaka. Ma to szczególne znaczenie dla osób będących „na masie” gdyż osoby te muszą spożywać więcej posiłków i muszą być bardziej kaloryczne. Pierś z kurczaka po jakimś czasie „wychodzi bokiem”, dlatego wieprzowina jest dobrą alternatywą. Ważne jest aby wieprzowinę odpowiednio przygotowywać. Unikać smażenia na głębokim tłuszczu, olejach zasobnych w wielonienasycone kwasy tłuszczowe (np. olej słonecznikowy) a przede wszystkim nie obsypywać mięsa panierką. Trzymając się tych zasad, wieprzowina może okazać się wartościowym składnikiem naszej diety.
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.