Logowanie

Kurs Trenera

Paco Power

Licznik Odwiedzin

Dzisiaj:1643
Wczoraj:2674
W tygodniu:13696
W miesiącu:6981
Ogólnie:7088403

Kto jest online

53
Online

sobota, 03, maj 2025 15:14

Produkty na Allegro

Nasz kanał filmowy

KS PACO

GH Twierdza Zamość

PACO Warszawa

Taniesuple.org

PACOPOWER

Promowane produkty

PACO POWER Multi-Vitamin

PACO POWER Multi-Vitamin

Karta Dużej Rodziny

Lubelska Karta Seniora





LUBIKA





Bardzo lubię i jajka i owsiankę. Bardzo smacznie jest też połączyć i białka jaj razem z płatkami owsianymi do skomponowania pysznego, puszystego omletu :) Nie ulega jednak dyskusji fakt, że śniadanie jest posiłkiem ważnym! Warto więc zadbać o to, żeby pierwszy posiłek dnia był odżywczy. Co ze zdrowymi wyborami takimi jak owsianka czy jajka?

Na talerzu nie powinny znajdować się jakieś byle kanapeczki, tosty czy rogaliki – nie wspominając o zestawie studenta, czyli kawie z ewentualnym dodatkiem papierosa. To jest wiadome i nie trzeba mieć magistra, żeby to wiedzieć.  Owsianka od lat jest hitem śniadaniowym, jajka dopiero od jakiegoś czasu zaczynają wracać do łask. W ostatnim czasie bardzo modne stało się śniadanie białko + tłuszcze, w którym jajka są popularnym produktem. Który wybór jest lepszy z rana?

Korzyści z jedzenia owsianki:

Owsianki były i wciąż są oficjalnie polecane jako jedne z najlepszych śniadań, jakie można spożyć o poranku. Są bogate w węglowodany, które z samego rana pomagają nas wybudzić. Jednocześnie ich indeks glikemiczny wynosi 55, co w połączeniu z dużą zawartością błonnika będzie gwarantowało stabilny wzrost poziomu cukru we krwi. Błonnik zawarty w owsiance składa się z mieszanki błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego, dzięki czemu będzie miał pozytywny wpływ na perystaltykę jelit i wspomoże proliferację mikroflory jelitowej. Płatki owsiane są też zasobne w wiele mikroelementów, między innymi magnez, cynk, mangan, selen i żelazo.

Korzyści ze spożycia jajek:

W zależności od towarzystwa, w jakim się człowiek obraca, można na temat jajek usłyszeć bardzo odmienne opinie – jednak obiektywna prawda jest taka, że są one zdrowe, i to bardzo! Osoby uprawiające aktywny tryb życia, starające się kształtować sylwetkę upodobały sobie jajka szczególnie ze względu na wysoką zawartość białka o świetnym aminogramie. Prawdziwa kopalnia zdrowia znajduje się w żółtkach, które dostarczają mikroelementów takich jak potas, sód, cynk, a także cenne żelazo i selen.  Jajka posiadają też świetną kompozycję tłuszczów, w tym nawet cenny kwas omega-3.

Zła reputacja jajek jest związana z cholesterolem, jednak w rzeczywistości spożycie jaj praktycznie nie ma wpływu na poziom cholesterolu w krwiobiegu. Dzieje się tak, ponieważ nasz organizm w bardzo ścisły sposób kontroluje metabolizm tego składnika. Kiedy spożycie cholesterolu rośnie, to ograniczona zostaje jego wewnętrzna produkcja w wątrobie i absorpcja w jelitach, co sumarycznie prowadzi do neutralnego rezultatu.

 

Faktem jest, że chociaż jajka mogą mieć lekką przewagę, to obydwa produkty są bardzo zdrowe i absolutnie nie należy pozbywać się płatków owsianych z jadłospisu. Bardzo ważne jest też indywidualna reakcja organizmu. 

Komentarze   

#1 BORAT 2016-08-12 11:04
ja jestem jajkowy, więc u mnie to one królują

Zaloguj się, by móc komentować

Nasz Sklep on-line



 









Partnerzy





Zadanie w zakresie wspierania i upowszechniania kultury fizycznej realizowane jest przy pomocy finansowej Miasta Lublin

























 


















OFERTA WYNAJMU

Gościmy

Odwiedza nas 768 gości oraz 0 użytkowników.

Dawne Kino

Paco Zana 72

Spot PACO

Spot sklepu PACO

Kluby Sportowe PACO