Na talerzu nie powinny znajdować się jakieś byle kanapeczki, tosty czy rogaliki – nie wspominając o zestawie studenta, czyli kawie z ewentualnym dodatkiem papierosa. To jest wiadome i nie trzeba mieć magistra, żeby to wiedzieć. Owsianka od lat jest hitem śniadaniowym, jajka dopiero od jakiegoś czasu zaczynają wracać do łask. W ostatnim czasie bardzo modne stało się śniadanie białko + tłuszcze, w którym jajka są popularnym produktem. Który wybór jest lepszy z rana?
Korzyści z jedzenia owsianki:
Owsianki były i wciąż są oficjalnie polecane jako jedne z najlepszych śniadań, jakie można spożyć o poranku. Są bogate w węglowodany, które z samego rana pomagają nas wybudzić. Jednocześnie ich indeks glikemiczny wynosi 55, co w połączeniu z dużą zawartością błonnika będzie gwarantowało stabilny wzrost poziomu cukru we krwi. Błonnik zawarty w owsiance składa się z mieszanki błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego, dzięki czemu będzie miał pozytywny wpływ na perystaltykę jelit i wspomoże proliferację mikroflory jelitowej. Płatki owsiane są też zasobne w wiele mikroelementów, między innymi magnez, cynk, mangan, selen i żelazo.
Korzyści ze spożycia jajek:
W zależności od towarzystwa, w jakim się człowiek obraca, można na temat jajek usłyszeć bardzo odmienne opinie – jednak obiektywna prawda jest taka, że są one zdrowe, i to bardzo! Osoby uprawiające aktywny tryb życia, starające się kształtować sylwetkę upodobały sobie jajka szczególnie ze względu na wysoką zawartość białka o świetnym aminogramie. Prawdziwa kopalnia zdrowia znajduje się w żółtkach, które dostarczają mikroelementów takich jak potas, sód, cynk, a także cenne żelazo i selen. Jajka posiadają też świetną kompozycję tłuszczów, w tym nawet cenny kwas omega-3.
Zła reputacja jajek jest związana z cholesterolem, jednak w rzeczywistości spożycie jaj praktycznie nie ma wpływu na poziom cholesterolu w krwiobiegu. Dzieje się tak, ponieważ nasz organizm w bardzo ścisły sposób kontroluje metabolizm tego składnika. Kiedy spożycie cholesterolu rośnie, to ograniczona zostaje jego wewnętrzna produkcja w wątrobie i absorpcja w jelitach, co sumarycznie prowadzi do neutralnego rezultatu.
Faktem jest, że chociaż jajka mogą mieć lekką przewagę, to obydwa produkty są bardzo zdrowe i absolutnie nie należy pozbywać się płatków owsianych z jadłospisu. Bardzo ważne jest też indywidualna reakcja organizmu.
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.