Logowanie

Kurs Trenera

Paco Power

Licznik Odwiedzin

Dzisiaj:865
Wczoraj:6869
W tygodniu:34998
W miesiącu:172049
Ogólnie:5907847

Kto jest online

1
Online

sobota, 27, kwiecień 2024 03:03

Produkty na Allegro

Nasz kanał filmowy

KS PACO

GH Twierdza Zamość

PACO Warszawa

Taniesuple.org

PACOPOWER

Promowane produkty

PACO POWER Multi-Vitamin

PACO POWER Multi-Vitamin

Karta Dużej Rodziny

Lubelska Karta Seniora





LUBIKA





Kupując jakikolwiek produkt spożywczy, zawsze należy czytać znajdującą się na nim etykietę. Jest ona bowiem źródłem informacji na temat tego, co i w jakich ilościach spożywamy. Wiedzę o danym produkcie uzyskasz na podstawie jego znakowania, czyli umieszczaniu na jego opakowaniu symboli oraz elementów tekstowych bądź graficznych. Konsument ma prawo do wiedzy o tym, co kupuje, a następnie spożywa. Czerpie ją z etykiet znajdujących się na opakowaniach produktów spożywczych dostępnych w sklepach. Etykieta musi być zrozumiale opisana w języku polskim. Nie może się ona zsuwać, a wszelkie zawarte na niej informacje muszą być umieszczone w widocznym miejscu na opakowaniu.

 

Powinna zawierać takie dane jak:

Nazwa produktu

Musi być nazwą rodzajową, czyli wyjaśniającą czym jest dany produkt (np. masło, mąka) oraz powinna zawierać informację o formie produktu bądź sposobie jego przygotowania (np. pasteryzowany, głęboko mrożony).

Ilość produktu

Powinna być podawana w sztukach bądź określona jako jego masa (lub pojemność wyrażona w litrach czy centylitrach).

Trwałość produktu

Podaje się ją w postaci daty przydatności do spożycia (w formie zapisu: „Należy spożyć przed…”, „Zużyć do…”). Zjedzenie produktów po tym terminie jest niebezpieczne dla zdrowia, chyba, że jest to produkt suchy, oznaczony formułą : „Najlepiej spożyć przed…”. Wówczas po dacie przydatności do spożycia może on tylko zmienić swój smak, konsystencję i kolor. Obok terminu przydatności producenci podają ponadto informację określającą sposób przechowywania produktu.

Oświadczenie żywieniowe oraz zdrowotne

Podlegają one kontroli ze strony Unii Europejskiej, która reguluje je specjalnymi przepisami. Dzięki nim konsument ma gwarancję tego, że oznakowania są zgodne z prawdą.

Certyfikat ekologiczny wydaje UE i jest on ważny przez 3 lata. Istnieje wiele symboli ekologiczności, wszystkie przyznawane są na podstawie badań potwierdzanych przez Unię Europejską.

Spis składników

Czyli wymienione w porządku malejącym składniki (im dalsze miejsce na wykazie, tym danego składnika jest mniej w wybranym produkcie). W przypadku mieszanek warzyw i owoców podawana jest ich procentowa zawartość, również od największej wagi, np. % kalafiora w zupie kalafiorowej.

W wykazie składników należy uwzględniać także wszelkie substancje pomagające w przetwarzaniu żywności czy uzyskaniu jej charakterystycznych cech – np. zapachu. Każda taka substancja dodatkowa powinna być oznaczona nazwę lub numerem – symbolem E podaną wraz z ich funkcją technologiczną, pełnioną w produkcie, np.:

– azotany i azotyny używane do peklowania wędliny i mięs, zapobiegające psuciu żywności E249-E252

– dwutlenek siarki w suszonych owocach, powstrzymujący rozwój pleśni i bakterii-E220

– barwniki, np. karmel: E150a

– przedłużające ważność produktu przeciwutleniacze, np. witamina C: E300

– substancje słodzące stosowane zamiast cukru, np. aspartam: E951

– substancje wzmacniające smak i zapach, np. glutaminian sodu: E621

– stabilizatory, zagęszczacze oraz substancje żelujące, np. pektyna: E440

Informacje dotyczące alergenów, np. orzeszków ziemnych czy mleka

Adres producenta bądź importera

Oznaczenie partii, czyli kod kreskowy

Informacje o wartościach odżywczych

Kraj pochodzenia produktu

Jak podają najnowsze amerykańskie badania te osoby, które czytają etykiety są szczuplejsze od innych o nawet 4 kilogramy, gdyż mają wówczas kontrolę nad tym, co spożywają (ilość tłuszczu, cukru, wartość odżywcza).

Należy unikać produktów spożywczych z oznaczeniami E. Najczęściej tzw. E-dodatki to czysta chemia, która jest szkodliwa dla naszego zdrowia. Najgroźniejsze są: alergizujące E111, E102, E220, E151, E320, a także konserwanty: E251, E621, E210, E223.

Czytając etykiety, mamy szanse dowiedzieć się ile chemii spożywamy oraz na ile kupowane przez nas produkty są dla nas zdrowe.

Komentarze   

#3 brat józef 2016-08-26 19:12
od lat stawiam na naturalne produkty ze swojego ogródka
#2 małolat 2016-08-26 19:01
czasami wolę nie wiedziec co zjadam :D
#1 BORAT 2016-08-25 13:42
ja tam czytam zawsze :-)

Zaloguj się, by móc komentować

Nasz Sklep on-line



 









Partnerzy





Zadanie w zakresie wspierania i upowszechniania kultury fizycznej realizowane jest przy pomocy finansowej Miasta Lublin

























 


















OFERTA WYNAJMU

Gościmy

Odwiedza nas 393 gości oraz 0 użytkowników.

Dawne Kino

Paco Zana 72

Spot PACO

Spot sklepu PACO

Kluby Sportowe PACO