Jedząc masło orzechowe sięgasz po naturalny, organiczny produkt bez dodatku soli, cukru czy oleju, dostarczasz swojemu organizmowi wielu witamin i minerałów, ale przede wszystkim wzbogacasz dietę o tłuszcze nienasycone. Owszem, jest to smakołyk o wysokiej zawartości energetycznej, jednak w rozsądnych dawkach i zestawieniach, nie będzie tuczący.
Masło orzechowe
Masło orzechowe to idealne źródło ważnych dla prawidłowej pracy serca nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera jedynie niewielkie ilości tłuszczów nasyconych, jest doskonałym źródłem białka, błonnika i kwasu foliowego, który chroni przed rakiem jelita grubego i chorobami serca.
Istnieje mylne przekonanie dotyczące masła orzechowego według którego uważa się, że ze względu na kaloryczność nie powinno być ono spożywane przez osoby odchudzające się i będące na dietach redukcyjnych. Jest to mit. Bogate w zdrowe tłuszcze masło orzechowe, wręcz przeciwnie może przyczynić się do spalania tkanki tłuszczowej. Pamiętać należy jednak o umiarze i o tym aby nie zajadać się nim przez cały dzień, opróżniając zawartość słoika w ciągu jednej doby. Idealnym momentem na posiłek zawierający masło orzechowe jest posiłek przed snem, skomponowany jedynie z białek i tłuszczy, np. odżywka białkowa i łyżka masło z orzechów nerkowca.
Masło orzechowe zazwyczaj wykorzystujemy jako dodatek do kanapek. Jednak masła z orzeszków ziemnych można również użyć do przygotowania przekąsek i dań - zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Zrobienie masła orzechowego w domu zajmuje dosłownie kilka minut. Ponadto możesz przygotować masło takie, jakie lubisz najbardziej - z chrupiącymi kawałeczkami orzechów lub idealnie gładkie i kremowe.
Masło orzechowe właściwości
Masło orzechowe jest bogate w tłuszcze nienasycone, które przyczyniają się do spalania tkanki tłuszczowej. Do takiej tezy przychyla się amerykański dietetyk Jonny Bowden, powołując się na badania, z których wynika, że umiarkowane spożywanie tłuszczów nienasyconych jest dopuszczalne w diecie odchudzającej. Powodują one bowiem uczucie sytości, które towarzyszy nam przez dłuższy czas. Dzięki temu zjadamy mniej posiłków, a w szczególności mniej niezdrowych przekąsek. Potwierdzają to również badania przeprowadzone na uniwersytecie bostońskim - Harvard School of Public Health. Kobiety, które jadły masło orzechowe dwa lub więcej razy w tygodniu, szybciej traciły na wadze niż te, które wyeliminowały je ze swojej diety. Należy jednak dodać, że pierwsza grupa zastępowała wysokokaloryczne przekąski masłem, natomiast druga grupa z nich nie rezygnowała, spożywając np. chipsy, czekoladowe ciastka czy batony. Wniosek z tych badań płynie taki, że w podejściu do smakołyków i przekąsek najważniejsza jest umiejętność rozróżnienia tłuszczów nienasyconych (zawartych m.in. w maśle orzechowym) od nasyconych.
Orzechy arachidowe (ziemne), z których powstaje masło orzechowe są źródłem witamin i minerałów, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Chodzi o witaminy z grupy B i witaminę A wpływające na prawidłowy rozwój kości i pracę narządu wzroku oraz witaminę E, która jest potrzebna do prawidłowej pracy układu krążenia i zapewnia prawidłowy przebieg metabolizmu.
Masło orzechowe skład
Masło orzechowe zawiera również cenną niacynę, odpowiedzialną za efektywną pracę układu pokarmowego i nerwowego oraz równie ważny kwas foliowy. Ten ostatni oprócz usprawniania funkcjonowania układu trawiennego i nerwowego, spełnia ważne funkcje w okresie dojrzewania i rozwoju człowieka już od najmłodszych lat. Nasz orzechowy smakołyk jest też ważnym źródłem lekkostrawnego białka roślinnego. Dlatego jest szczególnie polecany wegetarianom oraz osobom, które ograniczają spożywanie mięsa.
U NAS ZAKUPISZ :
TREC PEANUT BUTTER SMOOTH - Masło orzechowe -1000 g - 35,00 zł
- Wspaniała, gładka konsystencja
- W 100 % z orzeszków ziemnych (bez dodatku cukru, soli i oleju palmowego)
- Doskanałe źródło kwasów tłuszczowych i energii
Naturalne masło orzechowe – 100% orzechów ziemnych
PEANUT BUTTER SMOOTH to naturalne masło wyprodukowane w 100% z orzechów arachidowych. Produkt nie zawiera dodatku soli, cukru ani tłuszczu palmowego. Dzięki starannemu procesowi prażenia i wielogodzinnemu mieleniu uzyskuje gładką, kremową konsystencję i charakteryzuje się doskonałymi walorami smakowymi. PEANUT BUTTER SMOOTH to produkt w 100% naturalny, który może ulegać rozwarstwieniu. Jeśli na powierzchni masła zauważysz warstwę oleju, po prostu wymieszaj je przed spożyciem.
OLIMP PEANUT BUTTER - Masło Orzechowe 700g - 25,90 zł
Olimp Peanut Butter to w pełni naturalne masło orzechowe bez zbędnych dodatków. Masło orzechowe Olimp przygotowane jest z wysokiej jakości prażonych orzechów ziemnych i nie zawiera soli, cukru oraz oleju palmowego, co odróżnia je od maseł orzechowych dostępnych w marketach. Doskonale nadaje się jako samodzielna przekąska lub jako dodatek to potraw zarówno słodkich jak i słonych. Masło orzechowe Peanut Butter zawiera wysoką dawkę białka, błonnika pokarmowego oraz tłuszczów nienasyconych wskazanych w diecie szczególnie osób uprawiających sport.
Skład 100g
-Tłuszcz 52 g - w tym nasycone 10 g
- Węglowodany 20 g - w tym cukry 5,1 g
- Białko 25 g
- Sól 0,19 g
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Spożywać w ciągu 3-4 tygodni od otwarcia.
Życzę Wam smacznego :) i oczywiście ZAPRASZAM DO ZAKUPÓW :)
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.