Jakich więc składników nie powinno zabraknąć w naszej diecie ?
- produkty białkowe : jaja, łosoś lub tuńczyk, tofu lub mleko sojowe, soczewica, groch, jogurt
- produkty zbożowe : płatki owsiane, kasza gryczana, zarodki pszenne
- nasiona : słonecznik, dynnie, siemię lniane
- tłuszcze : oliwa z oliwek
- owoce : jagody, awokado, wiśnie, porzeczki czarne, winogrona, grejpfruty, banany , figi
- warzywa : kapusta, czosnek, brokuły, papryka, rzeżucha, sałata
- napoje : herbata zielona, skrzyp, woda mineralna, kakao
Dietetycy radzą aby konstruować tak dietę by 2/3 każdego posiłku stanowiły powyżej wymienione składniki, a 1/3 produktów "do smaku" czyli to co tylko chcemy i sobie wybierzemy, z tym, że ten wybór nie powinien być wolny od zdrowego rozsądku ;)
Teraz kilka słów na uzasadnienie powyższej tezy :
Jajka - klasyczny wzór białka najwyższej jakości, cholesterol w żółtku nie ma wpływu na rozwój miażdżycy, bo jest unieszkodliwiany przez współistniejącą lecytynę, ich największa wartość to jajko na miękko, a zjadanie dwóch jajek dziennie nie ma szkodliwego wpływu, a raczej dobroczynny
Jogurt - regeneruje bakterie jelitowe, zabezpiecza organizm przed nowotworami, grzybicą i osteoporozą
Łosoś - źródło kwasów tłuszczowych Omega-3, które odmładzają skórę, zapobiegając powstawaniu zmarszczek
Soja - zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, a więc jest źródłem wartościowego białka roślinnego, chroni przed nowotworami, osteoporozą, nadciśnieniem i miażdżycą
Soczewica - przeciwdziała zakwaszeniu mięśni, działa przeciwnowotworowo, zawiera więcej białka niż mięso
Zarodki pszenne - zawierają witaminę E oraz cynk, który wchodzi w skład 200 enzymów i jest konieczny do prawidłowego metabolizmu, odmładza skórę i tkankę łączną, poprawia pamięć, uodparnia na stres
Gryka - magazyn znacznej zawartości związków mineralnych, ma białka roślinne o dużej wartości, a także dużo rutyny, która poprawia stan naczyń włosowatych, ma też właściwości przywracania odczynu zasadowego krwi, oczyszcza organizm z toksyn, regeneruje tkankę łączną, wspiera leczenie żylaków
Płatki owsiane - należą do produktów wspomagających na różne sposoby odmładzanie organizmu, obniżają poziom "złego" podnosząc jednocześnie poziom "dobrego" cholesterolu
Słonecznik - oczyszcza organizm z toksyn i metali ciężkich, wzmacnia wzrok i poprawia funkcjonowanie wszystkich narządów
Siemię lniane - działa oczyszczająco na jelita, przeciwdziała zaparciom i wzdęciom, ma również pewne właściwości przeciwnowotworowe
Dynia - lek na prostatę oraz na pasożyty zalegające w jelitach, jest także najbogatszym źródłem cynku, którego niedobór skutkuje wieloma dolegliwościami we wszystkich sferach organizmu
Figi - skuteczny lek na zaparcia, ma silne właściwości odtruwające, daje korzystny odczyn zasadowy krwi, stanowi też doskonałe źródło wapnia
Awokado - zawiera 600 mg potasu w 100 gramach, sporo lecytyny, specjalny typ cukru sprzyjający regulacji wydzielania się insuliny , dużo witaminy E i glutationu, a więc antyutleniaczy zwalczających wolne rodniki
Banany - dużo potasu oraz uspokajającego tryptofanu, pektyny działające odtruwająco, składniki skutecznie leczące wrzody żołądka i niestrawność oraz obniżające stężenie homocysteiny
Grejpfruty - wpływają oczyszczająco na krew, łagodzą skutki alergii, poprawiają funkcjonowanie stawów, powodują cofanie się zmian miażdżycowych, a odmiana czerwona zawiera przeciwutleniacz likopen
Jagody - mają silne właściwości odmładzające, zabezpieczają przed uszkodzeniem siatkówki oka, ich wartość zdrowotna nie znika, gdy jagody zostaną zamrożone
Wiśnie - zawierają flawonidy, które chronią kolagen, co zapobiega powstawaniu zmarszczek
Brokuły - zwiększają odporność na nowotwory, ponadto mają duże ilości chlorofilu, który przyspiesza przemianę materii i zwiększa produkcję krwinek w szpiku kostnym
Sałata - działa rozkurczowo, wzmacnia naczynia i stawy, odmładza tkankę łączną
Papryka - obniża ciśnienie krwi, poprawia krążenie, likwiduje obrzęki, poprawia trawienie, pomaga zwalczać zakażenia bakteryjne
Rzeżucha - wpływa korzystnie na stan tarczycy i metabolizm, działa oczyszczająco na drogi moczowe i nerki, oczyszcza krew i układ oddechowy
Czosnek - wydłuża życie, zwiększa kondycję, obniża cholesterol, zapobiega nowotworom, a nawet ogranicza ich rozrost, zapobiega zakrzepom i zawałom, najchętniej spożywany w postaci kapsułek
Woda mineralna - konieczna do wypłukiwania szkodliwych związków toksycznych z organizmu, najlepiej pić średnio i nisko zmineralizowane, niskosodowe
Skrzyp - bogaty w krzem - zasadniczy czynnik regeneracji skóry i włosów, spowalnia procesy starzenia się organizmu, chroni przed miażdżycą
Herbata zielona - jest w niej mnóstwo antyutleniaczy, których poziom utrzymuje się przez dwie godziny od czasu wypicia szklanki herbaty, oczyszcza organizm z toksyn, które są ubocznym produktem metabolizmu, a także z pestycydów i konserwantów
Kakao - to magazyn potasu i magnezu, w 100 g jest prawie 2000 mg potasu i 420 mg magnezu, co sprawia, że następuje dotlenianie mózgu, likwidacja obrzęków, obniżanie ciśnienia krwi- tak jak gorzka czekolada, z tym, że ona poprawia jeszcze samopoczucie ;)
Jak to się mówi do wyboru do koloru, każdy znajdzie coś dla siebie, nie dość , że smaczne to jeszcze zdrowe :)
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.