Obawy te są trochę jednak przesadzone. Okazuje się, że dania te nie należą do aż tak bardzo niezdrowych.
Wystarczy przygotować je trochę inaczej jeśli mamy taką możliwość, a w trakcie świąt zachować zdrowy rozsądek. Na wigilijnym stole jest często sporo zdrowych dań, a my nie zdajemy sobie z tego sprawy.
Wiele produktów znajdujących się na każdym wigilijnym stole to produkty bardzo zdrowe, dostarczające wielu cennych składników odżywczych. Znajdziemy tu między innymi: ryby, zupy warzywne, kapustę kiszoną, śledzie, sałatki warzywne, mak, suszone owoce, orzechy, kompot z suszu, pomarańcze, mandarynki. Ryby są bardzo dobrym źródłem białka, dzięki temu będziesz dłużej syty. Dostarczają też zdrowych tłuszczy. Ryby są zdrowe i najczęściej niskokaloryczne. 100g pieczonego karpia to około 150 kcal. Smażony karp w panierce będzie daniem bardziej kalorycznym (około 200kcal w podobnej porcji) i trudniejszym do strawienia.
Zupy świąteczne nie mogą być przygotowane na bazie mięsnych bulionów. Są najczęściej warzywnymi wywarami i dzięki temu są niskokaloryczne i sycące. Rozpoczęcie posiłku od talerza barszczu czy zupy grzybowej sprawi, że prawdopodobnie szybciej poczujesz się najedzony i zjesz mniej innych, świątecznych przysmaków.
Kompot z suszu stanowi dużo zdrowszą alternatywę dla słodkich, gazowanych napojów. Może jednak okazać się dość kaloryczny. Zależne będzie to od ilości i jakości wykorzystanej substancji słodzącej. 150ml kompotu z suszu może dostarczać nawet 200kcal. Najbardziej wartościowe są znajdujące się w nim owoce. Mak z kolei ma sporo błonnika, jest źródłem witaminy A, D, E i K. Jest jednak dosyć kaloryczny. Pojawia się w towarzystwie miodu i bakalii. Znajdziemy go w makowcu, jak również w kutii.
Wigilijne dania warto przygotować w nieco zdrowszej wersji, po to by były nie tylko mniej kaloryczne i zdrowsze, ale przede wszystkim smaczne i lżej strawne. N
Zamiast smażyć ryby w głębokim oleju - upiecz je! Ugotuj zupy na suszonych grzybach lub świeżych burakach. Do zakwaszenia i zabarwienia barszczu świetnie nadają się również buraki kiszone. Do sałatek używaj niewielkiej ilości majonezu. Zamiast po olej słonecznikowy sięgnij po oliwę z oliwek. Pamiętaj, że kapusta nie musi pływać w tłuszczu. Wystarczy dodać jej 2-3 łyżki, w zależności od przygotowywanej ilości kapusty.
Jeśli przygotowujesz słodkości możesz wykorzystać zdrowe zamienniki cukru do ich posłodzenia. W każdym domu w czasie świąt są pomarańcze i mandarynki. Są to niskokaloryczne owoce, które świetnie sprawdzą się jako zdrowy deser. Gdy będziesz miał chęć na kolejny kawałek ciasta, sięgnij po mandarynkę.
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.