Ten pierwiastek jest jednak dla nas dużo ważniejszy. Niewiele się o nim mówi, ale jest pewnie wiele osób, które cierpi na niedobór cynku.
Ważne jest to, że cynk bardzo rzadko ulega przedawkowaniu.
Spowodowane jest to ty, że nie kumuluje się w organizmie, ale szybko ulega wydalaniu przez nerki i z kałem.
Cynk ma wpływ na wszystkie procesy życiowe.
Pierwiastek ten wchłania się w jelicie cienkim na poziomie 20-40% natomiast zaleca się spożycie cynku od 15-20mg. Jego absorpcję zwiększają białka zwierzęce i kwas cytrynowy, natomiast jego przyswajanie ogranicza żelazo i miedź.
Cynk bierze udział w mineralizacji kości, gojeniu się ran, wpływa na prawidłowe wydzielanie insuliny, na pracę układu odpornościowego, na prawidłowe stężenie witaminy A i cholesterolu, bierze udział w regulacji ciśnienia krwi i rytmu serca, chroni przed demencją, stymuluje procesy myślowe, wspomaga leczenie trądziku, wyprysków i łuszczycy. Cynk zawiera przeciwutleniacze i działa neutralizująco na wolne rodniki.
Objawy niedoboru cynku to przede wszystkim nawracające infekcje, wypadające włosy, sucha skóra, paznokcie, które się łamią i problemy z koncentracją. Może tez się przyczyniać do niedokrwistości, zapaleń skory, a także biegunek i braku apetytu.
Główną z przyczyn niedoboru cyn niedoboru cynk ku jest zbyt małe spożycie produktów lub suplementów bogatych w ten pierwiastek. Do niedoborów cynku doprowadzić mogą również zaburzenia odżywiania oraz choroby układu pokarmowego. U pacjentów chorujących na celiakię obserwuje się niedobory tego pierwiastka.
Na niedobory tego pierwiastka narażone są osoby, które spożywają duże ilości alkoholu, słodyczy, ale też wegetarianie czy sportowcy. Produkty zawierające cynk to przede wszystkim mięso, ryby, małże, ostrygi, zarodki pszenne, podroby, migdały, jajka, produkty pełnoziarniste, strączki, kakao.
Chociaż zbyt wysoki poziom cynku w organizmie zdarza się bardzo rzadko, warto, wiedzieć jakie są objawy jego nadmiaru. Jeśli wchłanianie cynku jest zbyt duże, możesz:
- mieć niedokrwistość spowodowaną niewłaściwą gospodarką miedzi (którą reguluje właśnie cynk),
- podwyższyć sobie poziom złego cholesterolu (frakcja LDL) we krwi, a obniżyć dobrego (frakcja HDL).
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.