pracę układu odpornościowego. Uczestniczy w przemianach białek, tłuszczów i węglowodanów. Jest naturalną obroną przed przeziębieniem, grypą i innymi infekcjami. Wzmacnia odporność, pomaga łagodzić objawy chorób autoimmunologicznych. Wzmacnia włosy i paznokcie. Jeśli w naszym organizmie brakuje cynku, to często łapiemy infekcje, brakuje nam apetytu, jesteśmy zmęczeni, mamy kłopoty z koncentracją, wypadają włosy oraz mamy łamliwe paznokcie. Większość z nas ma zbyt mało cynku, jest on bowiem w produktach, które jemy zbyt rzadko i w małych ilościach. Największymi wrogami cynku są alkohol, cukier, otręby, produkty wzbogacone w miedź i żelazo. Na niedobór narażone są osoby z chorobami przewodu pokarmowego, chorobą alkoholową, ortodoksyjni wegetarianie oraz makrobiotycy, osoby na diecie odchudzającej, amatorzy słodyczy, ciężarne i sportowcy. Produkty zawierające cynk to przede wszystkim małże, ostrygi wędzone, zarodki pszenne, wątroba wieprzowa, pieczeń wołowa, migdały, fasola, węgorz, groszek zielony.