Komosa ryżowa, zwana również ryżem peruwiańskim lub quinoa, jest rośliną określaną mianem pseudozboża. Produkt ten znajduje zastosowanie w sztuce kulinarnej, gdzie jest wykorzystywany jako dodatek do dań głównych, zup czy sałatek. Niejednokrotnie komosa jest używana także do wyrobu deserów.
Komosa ryżowa, podobnie jak soja czy orzechy, stanowi jeden z niewielu produktów, w których białka pochodzenia roślinnego są zaliczane do pełnowartościowych. Białko komosy ryżowej jako jedno z nielicznych białek roślinnych zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, które nie są syntetyzowane w organizmie i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Tradycyjne zboża są ubogie w te aminokwasy. Dodatkowo zawartość białka w komosie ryżowej jest dość wysoka. W związku z tym quinoa może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego i znaleźć się w diecie wegetarian, a także osób, które ze względów zdrowotnych muszą ograniczyć spożycie bogatego w niezdrowe nasycone kwasy tłuszczowe mięsa.
Innym i równie ważnym aspektem dotyczącym właściwości komosy ryżowej jest duża zawartość nienasyconych tłuszczów. Quinoa stanowi bardzo dobry produkt w przypadku nadmiernego poziomu cholesterolu czy jako element profilaktyki miażdżycy. Ryż peruwiański znajduje też zastosowanie w przypadku chorób związanych z żywieniem. Komosa ryżowa jest produktem bezglutenowym, dlatego z powodzeniem może być stosowana przez osoby cierpiące na celiakię. Warto również nadmienić, iż quinoa posiada niski indeks glikemiczny, który wynosi 35. Tak mały wynik potwierdza uzasadnienie użycia tego produktu w diecie osób borykających się z cukrzycą. W przypadku tej grupy osób należy dodać, iż komosa stanowi dobre źródło błonnika.
Sposób przygotowania komosy jest prosty. Produkt jest przyrządzany poprzez gotowanie, jednak nim do tego przejdziemy, ryż peruwiański powinien zostać dobrze opłukany w bieżącej wodzie. Następnie do gotującej się wody należy wrzucić komosę, którą gotujemy pod przykryciem w przedziale od 10 do 15 minut. Quinoa powinna być gotowana w proporcji 1:2, czyli na jedną szklankę komosy przypadają dwie szklanki wody.
Uspokajamy wszystkich przerażonych faktem, iż komosa jest dostępna tylko na terenach Ameryki Południowej. W dzisiejszych czasach, gdy sprzedaż internetowa jest bardzo rozwinięta, dostęp do produktu jest bezproblemowy. W sieci istnieje masa sklepów ze zdrową żywnością bądź ekologicznym asortymentem, które w swojej ofercie na pewno posiadają komosę. Co do cen, prezentują się różnie. Uwarunkowane jest to wieloma czynnikami – marką producenta, gramaturą produktu czy samym miejscem produkcji tego artykułu.
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.