Logowanie

Kurs Trenera

Paco Power

Licznik Odwiedzin

Dzisiaj:3926
Wczoraj:7469
W tygodniu:31190
W miesiącu:168241
Ogólnie:5904039

Kto jest online

5
Online

piątek, 26, kwiecień 2024 12:55

Produkty na Allegro

Nasz kanał filmowy

KS PACO

GH Twierdza Zamość

PACO Warszawa

Taniesuple.org

PACOPOWER

Promowane produkty

PACO POWER Multi-Vitamin

PACO POWER Multi-Vitamin

Karta Dużej Rodziny

Lubelska Karta Seniora





LUBIKA





Jeżeli tak jak ja należysz do osób, które spożywają pokarmy smażone, to jednak warto abyśmy razem zmieni swoje upodobania. Po pierwsze smażenie powoduje niestrawności, po drugie jest to niezdrowe a przy tym nieprzyjazne dla naszej sylwetki, a po trzecie szybciej się starzejemy. A chyba każdy z nas chce być piękny i młody ;) Nie ulega wątpliwości , iż sposób obróbki termicznej wpływa na wartość odżywczą i zdrowotną pokarmów. Więc co jest dla nas najlepsze ?

 

Z pomocą przychodzi Nam gotowanie na parze. Ten sposób obróbki termicznej, nie stwarza zagrożenia dla zdrowia wynikających z produkcji toksycznych związków, to dodatkowo powoduje najmniejsze straty składników odżywczych. U nas nadal popularne jest gotowanie w wodzie, niestety taki sposób powoduje,iż wszystkie te witaminy i minerały uciekają o wody. Wszystko byłoby ok , gdybyśmy potem z tego wywaru przygotowali zupę lub spożyli go w jakiś sposób , a prawda jest taka, że najczęściej ląduje on w zlewie.

Jako ciekawostkę powiem, wam iż Chińscy naukowcy pod kierownictwem dr Gao Yuan-feng postanowili porównać kilka metod obróbki termicznej, na zawartość bioaktywnych  związków w brokułach takich jak : glukozynolany, karotenoidy oraz witaminy C, węglowodanów, chlorofilu i rozpuszczalnego białka. W przebiegu badań okazało się , że w przypadku wszystkich składników najmniejsze straty powodowało gotowanie na parze, na drugim miejscu ku mojemu zdziwieniu znalazło się podgrzewanie w mikrofali, na trzecim gotowanie w wodzie, a na czwartym i piątym duszenie i smażenie. Nie jest to oczywiście jedyne badanie w tej kwestii.

Zatem, gotowanie na parze to najzdrowszy i najlepszy sposób przygotowywania potraw - ryb, warzyw czy mięs. Wymaga on jednak od Nas większego zaangażowania i używania przypraw, gdyż przygotowane w ten sposób potrawy nie mają tak wyrazistego smaku. Warto zadbać, aby nie generować kolejnych strat składników mineralnych, witamin i innych bioaktywnych substancji odżywczych, poprzez niewłaściwe przygotowanie.

Zatem moi drodzy czas na zmiany , dla mnie i dla Was, ale damy radę :)

 

 

Komentarze   

#3 El Pacerro 2016-10-27 11:45
leniwy jestem żeby tak długo czekać aż się zrobi
#2 Khan 2016-10-25 18:46
oj coś widzę, że z każdym rokiem na mniej mogę sobie pozwolić
#1 BORAT 2016-10-25 15:41
dla mnie chyba najlepsze, bo nie mam potem żadnych kłopotów trawiennych

Zaloguj się, by móc komentować

Nasz Sklep on-line



 









Partnerzy





Zadanie w zakresie wspierania i upowszechniania kultury fizycznej realizowane jest przy pomocy finansowej Miasta Lublin

























 


















OFERTA WYNAJMU

Gościmy

Odwiedza nas 931 gości oraz 0 użytkowników.

Dawne Kino

Paco Zana 72

Spot PACO

Spot sklepu PACO

Kluby Sportowe PACO